Wist u dit al?

Iin Groningen werden in november 2008 maar liefst 20%  minder huizen verkocht dan in oktober 2008.
 

Registratie






Wachtwoord kwijt?

Hoofdpagina
Censuur in Slochteren PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Herman de Muinck   
maandag, 12 september 2011

Open brief aan: Leden van de Raad en het College van B en W. gemeente Slochteren
I.a.a.: Bestuur Dorpsvereniging Slochteren
Redacties Media
Van: Herman de Muinck, Zuiderweg 24, 9621 BL Slochteren
Datum: 12 september 2011


Geachte dames en heren,

Afgelopen donderdag tijdens de commissievergadering BMR hebben drie inwoners van Slochteren ingesproken op het gemeentelijk plan , om te gaan starten met de bouwen van 45 woningen aan de Verlengde Veenlaan te Slochteren. Ondergetekende had ook tijdig bij de raadsgriffier aangevraagd, om tijdens deze vergadering te mogen inspreken. De wijze waarop de commissievoorzitter, raadslid voor de PvdA, de heer Abel Nieveen, echter in tweede termijn van de beraadslagingen - bij een door mij aangevraagd punt van orde - mij de mond meende te kunnen snoeren, leek verdacht veel op censuur.

Over dit punt en in het algemeen de politieke wijze van omgaan met insprekende burgers en meedenkende burgers, wens ik u mijn zorg te delen.

Afgelopen donderdag vroeg de voorzitter van de vergadering na iedere inspraakbijdrage, of de commissieleden nog wilden reageren op, of vragen hadden over de boodschap van de betreffende inspreker in eerste termijn. Hier werd door geen van de commissieleden gebruik van gemaakt en kregen de woordvoerders van de verschillende fracties hun eerste termijn . Het verbaasde me telkens weer, dat in de bijdragen van de fracties er vervolgens wel werd gereageerd – zelfs met vragen - op de bijdragen van de insprekers. De reacties droegen meestal het reeds ingenomen fractiestandpunt.

Afgelopen donderdag wist raadslid Nico Stok van de fractie Gemeenbelangen in eerste termijn met een persoonlijke aanval op de drie insprekers de heer Jan Nauta zodanig te schofferen, dat deze van de publieke tribune ging staan en dit raadslid direct van repliek diende. Van een onafhankelijk voorzitter mag je als insprekende burger verwachten, dat hij zowel de goede orde als de inhoud van hetgeen wordt gezegd, bewaakt. In dit geval werd alleen de goede orde bewaakt door zijn terechtwijzing aan de heer Nauta. Raadslid Nico Stok mocht van deze voorzitter vervolgens ongehinderd doorgaan met zijn misselijk makende verdachtmakingen en stoten onder de gordel richting de drie insprekers.

Na afloop van de eerste termijn gaf de voorzitter vervolgens direct voor de tweede termijn het woord aan PvdA-raadslid mevrouw Anja Woortman. Omdat ik als één van de drie insprekers in tweede termijn inhoudelijk wilde reageren op de persoonlijke aantijgingen van raadslid Nico Stok en nog een vraag aan wethouder Jacob Boersma wilde stellen over zijn geactualiseerde woonplan in relatie tot de ontwikkeling van een nieuwe Dorpsvisie door het bestuur van de Dorpsvereniging Slochteren, heb ik de voorzitter netjes om een punt van orde gevraagd.

De opgewonden reactie van de voorzitter met woorden als mond houden, ik laat u uit de zaal verwijderen en het daarop schorsen van de vergadering heeft bij mij sterk het beeld opgeroepen van willekeur en censuur. Dit kan nooit de bedoeling van een commissievergadering zijn, die juist als platform dient voor het uitwisselen van inhoudelijke argumenten en standpunten over gemeentelijke zaken, waarbij ook de zienswijzen van de burgers nauw betrokken dienen te worden.

De wijze, waarop sommige raadsleden zich echter in woord en gebaar over insprekende burgers uiten, verdient mijns inziens een krachtdadige correctie van een onafhankelijke voorzitter. Helaas heb ik dit donderdagavond node gemist en ben ik met dit punt van orde donderdag letterlijk en figuurlijk van de publieke tribune opgestaan.

Zo dien je mijns inziens als gemeente niet met meedenkende burgers om te gaan.

 
< Vorige   Volgende >
blucow.gif

Uw mening graag

Woningbouw in Slochteren?
 
© 2024 Stichting Belangenorganisatie Buitengebieden