Wist u dit al?

Hypotheekschuld Ned. in 1996: 160 miljard euro hypotheekschuld Ned. in 2009: 609 miljard euro!
 

Registratie






Wachtwoord kwijt?

Hoofdpagina
Bouwen = vooruitgang? PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Harrie Munnik   
zondag, 19 november 2006
Tot mijn verbazing wordt in de redenatie van de gemeente/voorstanders geen aandacht besteed aan de onderbouwing waarom nieuwbouw in de buitengebieden noodzakelijk zou zijn. Op het vooroordeel van de jaren 50 dat woningbouw vooruitgang is, valt namelijk nogal wat af te dingen.

Ten eerste: momenteel zien we de trek terug naar de grote steden. Dit vertaalt zich in de cijfers van het CBS: we zien dat ondermeer het dorp Slochteren krimpt in plaats van groeit. Bouwen we bij grootschalige nieuwbouw dan niet voor leegstand?

Ten tweede: door extra woningbouw zullen de prijzen van de woningen in het dorp dalen. Momenteel zien we al een groot aantal huizen in de gemeente te koop staan. Niet zo gek als je al die nieuwbouwplannen ziet. Kijk verder ook naar 10000 woningen in Meerstad, 5000 in Hoogezand Sappemeer. Waar moeten al die mensen vandaan komen? Uit de bestaande woningen van de dorpen? Wat gaat er  gebeuren als de hypotheek aftrek ook nog eens in het geding raakt? Delfzijlse taferelen?

Ten derde: extra huizenbouw zou de middenstand versterken. Dit is eigenlijk een vreemde gedachte gezien de mobiliteit van personen. Iedereen koopt in winkelcentra of tegenwoordig op het Internet. De aanwas in huizen in de afgelopen 30 jaar heeft er niet voor gezorgd dat er meer middenstanders zijn gekomen in het dorp. Zou een aantal extra huizen in het buitengebied er wel voor zorgen? ik denk het niet.

Ten vierde: de schoonheid van het gebied wordt met name door de open ruimte bepaald, waar mensen ook uit het eigen dorp recreeren. Deze waarde gaat verloren of wordt op zijn minst ernstig beschadigd bij woningbouw.

Ten vijfde: het dorp zou voordeel hebben aan woningen waar momenteel vraag naar is en waar vraag naar zal gaan komen. Dit zijn de senioren woningen en starterswoningen voor een- en tweegezins huishoudingen. Deze zullen met name in de steden of in de kern moeten worden gebouwd gezien het hogere voorzieningen niveau.

Het dogma dat bouwen synoniem aan vooruitgang is, komt uit de jaren 50.  Bouwen zal voor een aantal partijen (project-ontwikkelaars, gemeente en land verkopende landbouwers) duidelijk financiele voordelen opleveren, maar ik geloof niet dat het totale dorp er bij gebaat is. Daarbij is niet onderzocht wat de positieve of negatieve effecten van woningbouw zijn, maar zitten we straks wel met de gevolgen ervan.

 
< Vorige   Volgende >
blufarmer.gif

Uw mening graag

Woningbouw in Slochteren?
 
© 2024 Stichting Belangenorganisatie Buitengebieden