Op dinsdag 21 november 2006 werd voor het eerst een zitting van het Grunneger plattelandsparlement (regio Centraal) gehouden in het dorpscentrum van Zuidbroek.Dit werd georganiseerd door de Vereniging Groninger Dorpen. Een impressie.
Geleidelijk loopt het dorpscentrum in Zuidbroek vol. Politiek geïnteresseerden, bestuurders. In het publiek ontwaar ik zowaar Harm Evert Waalkens van de PvdA waar ik veel sympathie voor voel. De meeste mensen zijn wat minder bekende dorpsbewoners, de mensen die op het platteland leven. En daar hoor ik ook bij. Wel een beetje onwennig, maar ik sta er dan toch. De laatste tijd ben ik sterk betrokken geraakt bij de ontwikkelingen op het platteland, ook door wat er in Slochteren allemaal over onze hoofden heen beslist wordt. Je kunt kiezen: in je onmacht vast blijven zitten, of wat doen. Bewegen, of bewogen worden. Ik had me daarom aangemeld voor het PlattelandsParlement (PP). Dat PP wil "een beweging op gang brengen. Een beweging gericht op het vergroten van de betrokkenheid en invloed van de circa 6 miljoen plattelandsbewoners op de plattelandsontwikkeling in Nederland." Zo staat het op hun website . Het gaat er om de gedachten en ideeen van plattelandsbewoners aan te horen, maar ook om de bewoners in staat te stellen elkaar op gedachten te brengen. Immers, de bewoners zijnde ervaringsdeskundigen van het platteland. Een soort plattelands-denk-tank, dus. Maar het is meer dan alleen maar elkaar leuke verhaaltjes vertellen. Zo wordt de input die we samen geven ook gebruikt om provinciale ontwikkelingsplannen mee te helpen vormen. Voor en met de mensen, is het motto. Uiteindelijk zijn we met een man/vrouw of 40, waaronder ook vertegenwoordigers van Verenigingen Dorpsbelangen, bijvoorbeeld uit Hoogezand, Kiel-Windeweer en het Waar. Zelf ben ik sinds een half jaar ook betrokken bij de Vereniging Dorpsbelangen Slochteren, al ben ik hier vooral op persoonlijke titel. De Vereniging van Groninger Dorpen organiseert het. De avond wordt vorm gegeven als een workshop. Eerst krijgen we een presentatie, waarin wordt uitgelegd wat het PP is en wat de doelen van de avond zijn. We worden vervolgens verdeeld over de tafeltjes om er wat lijn in te krijgen worden ons twee vragen gesteld: - wellke ontwikkelingen zie je in je dorp in materiële zin? Welke zaken zie je veranderen? Noem zaken die concreet en zichtbaar zijn, die je vast kunt pakken;
- welke ontwikkelingen zie je in je dorp in immateriële zin? Wat is er in je dorp veranderd op het gebied van waarden en normen? Welke veranderingen zie je in het gedrag van je dropbewoners?
Aan de diverse tafeltjes wordt gedacht en gesproken. Er komt van alles aan de orde: dat mensen elkaar tegenwoordig niet meer groeten, het individualisme. Iemand vertelt dat ze in het dorp de mensen niet meer in beweging kunnen krijgen: mee doen met feestweek is al te veel. Mensen trekken zich terug in hun woningen. Over overlast, die jongeren veroorzaken. Ook de positive kant, dat sommige mensen toch behulpzaam zijn. Dat de middenstand verdwijnt uit de dorpen acht men als logisch: de mensen zijn mobiel tegenwoordig. Gelukkig speelt men daar provinciaal op in: schaalvergroting is aan de orde, de faciliteiten concentreren, zoals in Hoogezand. Iemand uit Hoogezand spreekt dan wel weer bezorgd over de verpaupering die ontstaan is in het oude dorp, nu er zo massaal overal huizen bij zijn gebouwd. Er wordt instemmend geknikt: ook in andere dorpen kent men deze problematiek. Bouwen bevordert de leefbaarheid niet. Meer komt aan de orde: de veranderingen die je in de dorpen ziet, vaak negatief. Vrijwel overal lopen de verenigingen leeg. Toename van de armoede. Er komen minder kinderen op de scholen, er zijn te weinig starterswoningen. Sociale woningbouw lijkt uit te sterven. Veel woningen staan te koop. Men is het eigenlijk wel eens dat al dat gebouw de saamhorigheid in de dorpen eerder verstoort dan bevorderd. Maar hoe moet het dan? Iemand uit Kiel-Windeweer geeft hoe het in hun dorp toch lukt. Het bestaande in stand houden en verfraaien. De bevolking heeft samen een visie gemaakt met daarin een deel woningbouw opgenomen. Ze kunnen nu kleinschalig bijbouwen, maar dit is niet verantwoordelijk voor de goede leefbaarheid.
Alom hoort men de klacht dat de Gemeenten zo slecht luisteren naar de bevolking. Toch wel erg opvallend dat dit niet alleen in Slochteren zo is. De volgende keer worden de resultaten van deze avond gebruikt als themas voor de discussies. Ik ga zeker weer. |